Salgın Döneminde İşyerlerinde Ne Yapılmalı?
Korona salgını döneminde bireysel olarak alınacak önlemlerin yanı sıra iş yerlerinde alınacak önlemler de önemlidir. Kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve sosyal mesafenin korunması işyerinde alınması gereken ilk önlemler arasındadır. Kalabalık grupların birlikte çalıştığı işyerlerinde sağlık risklerinin yaşanabileceği düşünülmelidir. Bazı işyerlerinde sosyal mesafe kuralına uyulması da bir hayli zor olacaktır. Sadece çalışma alanlarında değil servislerde, yemekhanelerde, sosyal tesislerde ve varsa yatakhanelerde de sosyal mesafenin korunması ile ilgili önlemlerin alınması gerekiyor.
Bir çalışan iş vaktinden sonra ulaşım araçlarını kullanarak evine gidecek, sonra yeniden işyerine geri dönecektir. Bu yüzden çalışanların hem evlerinde hem de iş yerlerinde Koronavirüs ile ilgili önlemlere uyması önem arz eder. Kapalı mekanda çalışmak zorunda kalan işçilerin üretim alanlarında veya atölyelerde havalandırmalarının iyi yapılması çok önemlidir. Öncelikle tüm çalışanların virüs ile alakalı bilgi sahibi olması, nasıl bulaştığı ile ilgili farkındalık kazanması gerekir. Bu konuda tabii ki sosyal mesafeyi de sağlayarak eğitimler yapılabilir. Çeşitli afiş ve broşürler işyerinin muhtelif yerlerine asılmalıdır. Dezenfektasyon sağlayan sıvılar konarak çalışanların bunu kullanması sağlanmalıdır.
Salgın döneminde faaliyette olan işletmelerin iş güvenliği uzmanlarının yakın takipte olması, işveren ile istişare ederek salgın güvenliği ile ilgili aksayan yönleri tespit etmesi ve gereken önlemlerin alınmasına yardımcı olması gerekir.
Pandemi Döneminde İşyerlerinde Alınması Gereken Önlemler
Pandemi döneminde işyerlerinde kontrolü sağlamak için bir kontrol hiyerarşisi oluşturmak önemlidir. Belirti gösteren çalışanların iş yerinden kontrollü bir şekilde uzaklaşmasını sağlamak gerekir. Şş güvenliği uzmanları tarafından işverenlere bu konuda rehberlik edilmelidir. İşyerlerinde verimli ve temiz hava sağlamak amacıyla filtrelerin kullanılmasına dikkat edilmelidir. Öncekinden daha iyi havalandırma yapılması gerekir.
İşyerinin müşteri karşılayan bir birimi varsa personel ile müşteriler arasında engelleyici bir pencere kullanılması salgının yayılma hızını kontrol etmek adına faydalı olacaktır. Yüz yüze yapılması gereken toplantıların uzaktan bağlantı yoluyla yapılması ve personelin bir arada durmasının önlenmesi fayda sağlayacaktır. Çalışanların çalışma koşulları da ilgili endişelerini dile getirecekleri bir iletişim panosu da kullanılabilir. Salgın ile ilgili motivasyon eksikliği yaşanması, iş yerinde iş kazası yaşanma ihtimalini artırabilir. Kişilerin ellerini düzenli yıkamaları ve dezenfektasyon kullanmalarının sağlanması işverenin sorumluluğu altındadır. Gerektiğinde solunum cihazları kullanılma yolu bile tercih edilmelidir.
Salgında İşyerlerinde Kronik Rahatsızlığı Olanlar için Ne Yapılmalı?
Covid-19’un kronik hastalığı olanlara zorluk yaşattığı, hatta hayatlarını tehlikeye attığı bilinmektedir. Bu yüzden işyerimizde yaşı ilerlemiş veya kronik rahatsızlığı bulunan çalışanlarımız varsa bu konuda çok dikkat etmek gerekir. Kronik rahatsızlığı olanlar için özel önlem alınması gerektiği bütün sağlıkçılar tarafından belirtilmiştir. Kronik rahatsızlığı bulunan hastaların sağlık verileri, günlük ateş ölçümleri, rahatsızlıkları ile ilgili durumların takip edilmesi ve bunlarla ilgili portföy tutulması takiplerinin sağlamak için kolaylaştırıcı bir yöntem olacaktır.
Riskli durumlara yaklaşıldığında kronik rahatsızlığı olanların işyerinden uzaklaştırılması, hem onların virüse yakalanmasını önleyecek hem de virüsün yayılma hızını azaltacaktır. Bu konuda rahatsızlığı olup da kamuda çalışanların idari izinli sayılması ile ilgili bir genelde vardır ancak özel sektörle ilgili bir önlem alınmamıştır. Oysa kronik rahatsızlık özel sektörde olanları da olumsuz etkilemektedir. Bu durumda olanların sağlık merkezlerinde başvurup rapor alarak durumlarını belgelendirmeleri iyi olacaktır.
Korona virüsün etkilediği kronik rahatsızlıklar arasında:
- Astım
- KOAH
- Koroner Arter Hastalığı
- Kalp Yetmezliği
- Hipertansiyon
- Diyabet
- Serebrovasküler Hastalıklar
- Kanser Hastaları
- Kan Hastalıkları
- Böbrek Yetmezliği
- Karaciğer Hastaları
- İmmün Sistem Yetmezlikleri
- Kortikosteroid bulunmaktadır.