Skip to main content

OSGB Sağlık Raporu Ne Kadar Sürede Çıkar?

Sağlık raporu OSGB’lerin temel işlemlerinden biridir. Bünyesinde yer alan işyeri hekimi tarafından koordine edilen tüm muayeneler belirli bir sürede çalışana veya işverene teslim edilmektedir. İşyeri hekimi istenen ve standartlarda olan tüm muayeneleri, tetkikleri ve incelemeleri anlaşmalı sağlık kuruluşlarıyla iş birliği halinde hazırlayacak riskleri değerlendirir. Çalışanlar açısından çok detaylı tetkikler yoksa; aynı gün içerisinde hazır olabilmektedir. Detaylı inceleme gerektiren bir iş söz konusu ise yaklaşık 3-5 gün aralığında OSGB sağlık raporu çalışana verilmektedir.

OSGB Sağlık Raporu Ne Kadar Sürede Çıkar? - Nida OSGB

Günümüzde sağlık raporunu büyük hastanelerden almak yerine, işyerinin anlaşmalı olduğu OSGB’lerden almak daha hızlı sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır. İşyeri hekimleri iş rolüne uygun tüm tetkikleri yaparak çalışanın sağlık değerlendirmesini tamamlamaktadır.

Bir OSGB sağlık raporu almanın süresi genellikle gerekli muayenelerin kapsamına bağlı olarak birkaç saatten birkaç iş gününe kadar değişebilmektedir. Fiziksel muayene, görme ve işitme değerlendirmeleri ve temel kan testleri gibi standart testlerin yapıldığı düşük riskli iş pozisyonları için rapor genellikle aynı gün hazır olmaktadır. Detaylarda, radyolojik görüntüleme, uzman konsültasyonları veya gelişmiş laboratuvar testleri gibi ihtiyaç duyulursa süreç 3-5 güne uzayabilmektedir.

OSGB Sağlık Raporu Bir Haftada Çıkar mı?

Bir problem olmadığı sürece, OSGB sağlık raporunun verilmesi tam bir hafta sürmez. Genel fiziksel muayene, görme ve işitme testleri ve temel laboratuvar sonuçları gibi yalnızca rutin sağlık kontrolleri gerektiren standart iş rolleri için rapor genellikle aynı gün veya 1-3 iş günü içinde teslim edilir. İş sağlığı birimleri, özellikle işe giriş prosedürleri için verimliliğe öncelik verir, bu nedenle uzun bekleme süreleri nadiren görülür.

Tam bir hafta yalnızca çalışanın uzman değerlendirmelerine, veya anormal bulgular nedeniyle takip testlerine ihtiyacı olması gibi istisnai durumlarda gerekli olabilir. Bu gibi durumlarda, gecikme OSGB'nin dahili sürecinden değil, güvenli bir karar vermek için eksiksiz ve doğru tıbbi verileri toplamanın aldığı zamandan kaynaklanır. O zaman bile, OSGB merkezleri iletişimi açık ve zaman çizelgelerini kısa tutmaya çalışır.

Önemli tıbbi komplikasyonlar veya planlama sorunları olmadığı sürece, bir OSGB’den sağlık raporu almak tam bir hafta beklemeyi gerektirmez. Merkezimizde, değerlendirmenin kalitesinden veya hukuki doğruluğundan ödün vermeden, hem çalışanların hem de işverenlerin sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmesi için raporları mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırmak için her türlü çabayı gösteriyoruz.

OSGB Sağlık Raporu Bir Haftada Çıkar mı? - Nida OSGB

OSGB Sağlık Raporu Geç Kalır mı?

Sağlık raporu problem olmadığı sürece hızlı şekilde hazırlanır ve teslim edilir. Tabi ki tıbbi değerlendirmenin karmaşıklığına veya iş sağlığı biriminin iş yüküne bağlı olarak ara sıra gecikmeler olabilir. Gerekli sağlık kontrolleri rutin ise ve çalışanın altta yatan bir rahatsızlığı yoksa, rapor genellikle gecikmeden gelir.

Gecikme, ek tıbbi incelemelere ihtiyaç duyulmasından kaynaklanır. Örneğin, bir laboratuvar sonucu kesin değilse, radyoloji raporlarının sonuçlandırılması daha uzun sürerse veya bir uzman konsültasyonu gerekirse, süreç uzayabilir. Gecikmeler sağlık raporunun doğru olduğundan ve söz konusu rol için tüm yasal ve tıbbi standartları karşıladığından emin olmak için yapılır.

Sağlık raporunun gecikmesinin bir diğer nedeni de yüksek talep, eksik evrak işleri veya yeniden planlanan randevular gibi idari sebeple olabilir. OSGB merkezimizde, verimli bir randevu sistemi ve hem çalışanlar hem de işverenlerle net bir iletişim sağlayarak bu tür sorunları en aza indirmek için çalışıyoruz. Nadir de olsa, raporlamada yaşanan gecikmeler genellikle titizlik ve işyerindeki herkesin güvenliği içindir. Sağlık raporu istenen işe uygunluk testleri anlamına geldiği için dikkatle tamamlanması gereken bir süreçtir.

OSGB Sağlık Raporu Geç Kalır mı? - Nida OSGB

BLOG